Spread the love

Sabies que…

  • L’any 1904 es va aprovar la llei del descans dominical.
  • L’any 1919, després de la vaga de 1917, es va establir la jornada màxima de 8 hores de treball diari.
  • El mateix any es va crear el Retir Obrer Obligatori, primer sistema públic de pensions.
  • L’any 1931 es va aprovar la llei de contractes de treball.
  • L’any 1980 va entrar en vigor l’Estatut dels Treballadors.
  • L’any 1983 es va aprovar la jornada laboral de 40 hores setmanals i les vacances de 30 dies.
  • L’any 2007 es va aprovar la llei d’igualtat efectiva entre dones i homes, que inclou els plans d’igualtat a les empreses i el permís de paternitat.

Sembla que tots aquests drets han existit sempre i que ens van ser atorgats de manera natural, però no. Han estat fruit de la lluita i la reivindicació de molts homes i dones abans que nosaltres. I concretament totes aquestes fites laborals històriques es van aconseguir gràcies a l’acció d’homes i dones de la UGT.

Aquest 12 d’agost s’han complert 130 anys des que la UGT va ser fundada al carrer Tallers de Barcelona. Va ser el segon sindicat a crear-se a Europa. 130 anys de lluita i de compromís amb els treballadors i les treballadores, un fil roig al llarg de la història del qual som hereus i hereves.

Us recordem que fins a la primera setmana de novembre encara esteu a temps de conèixer més sobre la nostra història -que és la història de la lluita obrera a Europa, Espanya i Catalunya- visitant l’exposició commemorativa del 130è aniversari de la UGT al vestíbul de la seu de la Rambla de Santa Mònica, 10, de Barcelona.

http://130aniversariougt.es/exposiciones-conmemorativas-130-aniversario-recorreran-pais/